Wedstrijduitslagen

Verslag Nowa Computers Bokaal 25 Mei

26/05/2019

Jaarsveld, 25 mei. De polsstokwedstrijd in Jaarsveld om de Nowa Computers Bokaal was een wedstrijd onder prima omstandigheden (bijna windstil) en op hoog niveau. De toeschouwers, die woensdagavond op Salmsteke ook al van een spannende wedstrijd konden genieten, kwamen opnieuw aan hun trekken. Nu zorgden de topsenioren Wilco van Amerongen en Jaco de Groot voor supersprongen (en seizoenrecords), woensdagavond deden de junioren Lucas van Eijk en Reinier Overbeek hetzelfde. Andere hoogtepunten: Wendy Helmes heeft aan één sprong genoeg voor winst bij de dames, twee meisjes boven de 13,5 meter en vier jongens boven de 16 meter. Meer dan de helft van de deelnemers sprong een beste seizoenprestatie.

Bij de meisjes leek titelverdedigster Laura Maaijen de wedstrijd meteen “dood te springen” met een prachtige 13,82 in de eerste omloop. Maar in de finale kwam Rianne de Regt nog verrassend dichtbij met een nieuw p.r. van 13,70 – precies een halve meter verder dan haar bijna 3 jaar oude record. Eline Kastelein uit Zegveld werd derde. De afwezigheid van klassementsleidster Suzanne Mulder was wel een kleine aderlating voor de wedstrijd – nu waren er slechts drie deelneemsters. Maar er is hoop: binnenkort krijgt deze groep versterking van Meike Zijderlaan (Benschop) en Thalina van der Wind (Snelrewaard) die in de 2e-klasse-wedstrijd lieten zien dat ze het niveau in de 1e klasse aan kunnen.

Bij de dames liet Julia van Eijk al vroeg in de wedstrijd een prima 13,65 noteren. Nederlands meisjeskampioene Demi Groothedde maakt dit jaar haar debuut bij de dames en kwam voor het eerst tot een aansprekende afstand: 14,31, goed voor het brons. Wendy Helmes had vooraf al aangekondigd slechts één sprong te zullen maken in verband met een kleine blessure. Het werd bij de dames de sprong van de middag: beheerst en uitgebalanceerd sprong Wendy naar 14,98, een afstand waar de overige deelneemsters niet meer aan zouden komen. Haar “concullega” Dymphie van Rooijen kwam uiteindelijk nog het dichtst bij: 14,70 m.

In de jongensgroep was het een spannende wedstrijd. Aanvankelijk ging Roy Velis aan kop. De jeugdkampioen uit Benschop kwam tot een keurige 16,19. In de laatste omloop van de voorronde ging Harmen Timmerarends daar overheen met een prima 16,64. Favoriet Guus Hoogland, die tot nu toe alle wedstrijden had gewonnen, kwam tot 16,05 maar Mark van der Horst (Schoonhoven) had één centimeter verder gesprongen en zorgde ervoor dat Guus buiten de finale bleef. Een belangrijke centimeter, want in die finale ging Mark geweldig van start met een nieuw p.r. van 16,90. Dat bleek genoeg voor de winst, ook omdat Harmen Timmerarends door een misgreep een slag moest laten lopen en zo de 17 meter miste.

De junioren kwamen zoals gezegd niet toe aan het niveau dat eerder die week bij het Kampioenschap van Jaarsveld werd bereikt. Toen 2 man boven de 19 meter, nu had eerstejaars Reinier Overbeek aan 18,44 genoeg voor de titel en de 3e wedstrijdzege op rij. Daniël Cluistra toonde progressie en kwam tot 17,45, goed voor het zilver. Een springer van wie we deze zomer nog veel kunnen verwachten is Lucas van Eijk. Dit keer kwam hij tot 17,12 (brons), maar eerder dit seizoen was er al winst in Linschoten en een 19-metersprong in Jaarsveld, kortom: Lucas is bezig om de stap naar de landelijke juniorentop te maken!

Meer dan boeiend was de sportieve strijd bij de senioren. De voorgaande drie wedstrijden leverden drie verschillende winnaars op. Wouter van Midden, de superklimmer uit Vlist, heeft een vrij rustige seizoenstart terwijl hij in 2018 juist begon in de leiderstrui. Met precies 18 meter plaatste hij zich nipt voor de finale, de overige vijf finalespringers bij de senioren sprongen echter verder dan 19 meter. De Benschopper Wilco van Amerongen is in grootse vorm, en had bij het Kampioenschap van Jaarsveld eerder die week al de verste sprong van 2019 gemaakt. Nu maakte hij zijn 1000e wedstrijdsprong – de Polsstokbond heeft zijn statistieken op orde! – en zou hij daarna uit handen van voorzitter Erik Bos een oorkonde ontvangen. Traditiegetrouw wordt zo’n jubileumsprong begeleid door ritmisch geklap vanuit het publiek, maar doordat de wedstrijdcommentator dit feit pas op het laatste moment meldde, bleef het handgeklap achterwege. Dat kwam de concentratie van Wilco bepaald ten goede. Gedreven ging hij de pols in, klom naar de top en landde na 20,68 meter in het zandbed. Een verbetering derhalve van de beste Nederlandse seizoenprestatie, en ook (opnieuw) een p.r. Daarbij ging de sprong nog 3 tot 4 meter uit koers, kaarsrecht overgaan zou een 21-metersprong hebben opgeleverd. De lat voor de overige deelnemers kwam nu hoog te liggen. Was Jaco de Groot, Nederlands beste springer van dit moment, geprikkeld? Dat moet bijna wel: in zijn eerstvolgende sprong klom ook hij de polsstok feilloos uit en kwam tot een fantastische 21,39 m. Daarmee werd de bioboer uit Kamerik alsnog seizoenrecordhouder en overtuigend winnaar van de kampioenschapsbokaal. In de finale behielden Jaco en Wilco hun 1e resp. 2e plaats, en wist Rian Baas in zijn laatste sprong Erwin Timmerarends nog van het podium te springen (19,79 om 19,66).

Deze week gaan de springers naar Linschoten, waar ook zeer verre sprongen mogelijk zijn!

No Comments

Leave a Reply

Close