NK 2017

Onder prachtige omstandigheden werd er op 26 augustus in Jaarsveld gesprongen om het Nederland Kampioenschap. Een wedstrijd die de boeken in gegaan is al de beste polsstokverspringwedstrijd uit de geschiedenis. En daar zijn we als vereniging Jaarsveld ontzettend trots op!

Een terugblik op deze geweldige wedstijd:

In de seniorencategorie was het Wouter van Midden (Vlist) die de wedstrijd open brak. In zijn eerste sprong klom hij de stok stil en zette hij direct een nieuw persoonlijk record neer: 20.39 meter. Ook Hannes Scherjon(Noardburgum) springt in de eerste seniorengroep over de 20-meter. Met 20.29 meter pakt hij uiteindelijk de vierde plaats in de westrijd. In de tweede groep weet Nard Brandsma (Burgum) in zijn tweede sprong de leiding over te nemen. Een sprong van 20.85 meter is echter niet genoeg, aangezien Hollandse toppers als Jaco de Groot en Erwin Timmerarends (Montfoort) hun kans nog krijgen. De Groot was de afgelopen weken al zeer sterk in vorm en liet zijn vorm ook tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar zien. In zijn derde sprong leek de stok de verkeerde richting op te gaan, echter wist de Hollandse kopman de stok te corrigeren en alsnog naar 21.31 meter te springen. In de finale verbetert hij deze afstand zelfs naar 21.57 meter, een nieuw kampioenschapsrecord.

Nationale wedstrijden in de damesgroep wordt de laatste jaren gedomineerd door de twee kopvrouwen: Dymphie van Rooijen uit Harmelen en de Friese Marrit van der Wal (It Heidenskip). Ook in deze wedstrijd springen deze dames zich weer naar het podium. Van der Wal zet een zeer constante wedstrijd neer met als beste sprong een afstand van 15.95 meter. Van Rooijen komt hiervoor net te kort (15.93 meter). De verrassing in deze categorie wordt echter veroorzaakt door Fabienne Overbeek (Benschop). De jonge Benschopse dame springt in haar eerste sprong 16.05 meter. De andere springsters komen niet in stelling om deze sprong nog voorbij te springen en zo is Overbeek de nieuwe Nederlandse Kampioene.

Het Friese kamp weet slechts één titel mee naar huis te nemen. De juniorenfinale wordt volledig bezet door Friese springers. Waar Ricardo Faaij (Haastrecht) slechts één centimeter tekort komt, ziet hij zijn IJlster-concurrenten Bobby Zwaagman en Jan Teade Nauta samen met Freark Kramer (It Heidenskip) strijden om de titel. Uiteindelijk springt Freark Kramer met 19.85 een nieuw persoonlijk record en wint hiermee de titel bij de junioren.

Waar bij de Tweekamp de Friese jongens en meisjes nog ruim wisten te winnen van de Hollandse collega’s, is dit bij het Nederlands Kampioenschap niet het geval. Al in zijn eerste sprong zet Reinier Overbeek (Benschop) een afstand neer van 18.91 meter. Deze weet hij in zijn tweede sprong zelfs te verbeteren tot 19.17 meter, een nieuw kampioenschapsrecord. Hiermee blijft hij zijn concurrenten Jarich Wijnstra (Tzum) en Wietse Nauta (IJlst) bijna een meter voor.

In de meisjescategorie weet plaatselijke favoriet Demi Groothedde (Jaarsveld) het helemaal waar te maken. Haar tweede beste sprong ooit levert 15.62 meter op, wat ruim genoeg is voor de titel. Tweede wordt Femke Rispens (Niehove) met 14.79 meter en het brons gaat naar Bente Vlas (Heeg).

Met name op de prestatie van Demi zijn we als vereniging ontzettend trots. Het was al exact 10 jaar terug dat een Jaarsvelse springer op de hoogste trede van het podium van een Nederlands Kampioenschap stond.

Bekijk hier de volledige fotoserie van het wedstijd.

foto van Polsstokvereniging Jaarsveld.

foto van Polsstokvereniging Jaarsveld.foto van Polsstokvereniging Jaarsveld.foto van Polsstokvereniging Jaarsveld.

foto van Polsstokvereniging Jaarsveld.

Het Nederlands Kampioenschap Polsstokverspringen 2017 is mede mogelijk gemaakt door:

en vele andere sponsoren zoals vermeld in het programmeboekje van het Kampioenschap.

Close