Algemene informatie

Accommodatie en schansrecords

25/02/2013

De accommodatie van de Polsstokvereniging Jaarsveld is gelegen bij recreatie terrein ‘Salmsteke’. In 2009 heeft een grondige renovatie plaatsgevonden. Een officiële wedstrijdaccommodatie bestaat uit een waterbassin een zandbed en vier aanloopplankieren. Dit klinkt heel simpel maar we kunnen u verzekeren dat er veel meer achter het geheim van een goede accommodatie steekt. Op deze pagina hopen we u meer uitleg te geven over de ins en outs van onze accommodatie.  

Hoe en wat van een accommodatie. 

De vier schansen, de A, B, C en Jeugdschans hebben ieder zijn eigen waterbreedte om te overbruggen. Bij de C-schans is dit 10 meter, bij de B-schans 11 meter, de A-schans  12 meter en bij de Jeugdschans ca. 5,5 meter. Eventueel kunnen de waterbreedtes worden ingekort door de schans te voorzien van een opzetstuk, waarmee de waterbreedte één meter wordt verkleind. 

De A-schans wordt gebruikt door de Senioren (heren vanaf 21 jaar). Op de B-schans springen deJjunioren (heren 16  t/m 20) en op de C-schans springen Dames en Jongens. 

De Jeugdschans is gereserveerd voor jeugd vanaf 8 jaar. Na voldoende oefening en prestaties en na het behalen van de Licentie mag de jeugd door naar de C-schans. 

Er is voor de springers een aanloopplankier aangelegd van ongeveer 25 meter. Dit is voor onze sport voldoende aangezien onze aanloop sprongondersteunend is en niet zo belangrijk als de aanloop van bijvoorbeeld een ‘gewone’ verspringer. Voor het waterbassin is niet alleen de breedte van belang, ook de diepte is een belangrijke factor. In verband met de veiligheid mag het water niet te ondiep zijn. Immers, een springer moet hierin veilig kunnen landen. Verder is de diepte van belang voor de weerstand die de stok ondervind. De afstand van de bodem van het bassin tot de top van het aanloopplankiermag niet meer zijn dan 4.00 meter. Deze afstand wordt vóór elke wedstrijd gemeten door de keurmeesters van de Bond.

Tegenwoordig wordt de rand water-zand afgebakend door een beschoeiing, deze vaak houten beschoeiing wordt aan de bovenkant bedekt door een zogenaamde bumper, een rubber doek met daaronder een zachter materiaal zodat een eventuele botsing met deze beschoeiing nog relatief zacht is. Het voordeel van een beschoeiing is dat de waterdiepte van het bassin tot aan de rand diep genoeg kan zijn.

Het zandbed is natuurlijk ook belangrijk! Dit zandbed moet breed genoeg zijn voor iedereen om veilig te kunnen landen, ook de topspringers die over de 21 meter kunnen springen. Daarnaast moet het zandbed ook zacht genoeg zijn om veilig te kunnen landen. Daarom wordt vóór iedere wedstrijd het zandbed gefreesd.

Tot zover een beknopte rondleiding over een polsstokaccommodatie Natuurlijk zijn er nog veel meer regels en regeltjes waar een accommodatie aan moet voldoen, en als je die wilt weten kom dan naar één van de wedstrijden en vraag het aan de springers of de officials. 

Schansrecords

Een schansrecord is de verste afstand op een bepaalde accommodatie in een bepaalde klasse.

De schansrecords van Jaarsveld zijn:

Senioren: Jaco de Groot, 21.02 meter, 14 augustus 2013

Dames: Dymphie van Rooijen, 16.40 meter, 16 augustus 2012

Junioren: Wilco van Amerongen, 19.77 meter, 16 augustus 2012

Jongens: Erwin Timmerarends, 18.94 meter, 20 augustus 2011

Jeugd: Eimert van Ingen, 9.83 meter, 27 augustus 2013

 

 Dymphie van Rooijen Wilco van Amerongen Erwin  Timmerarends 

 

No Comments

Leave a Reply

Close