Wedstrijduitslagen

Rian Baas wint overtuigend in Jaarsveld

03/06/2024

Polsstokverspringer Rian Baas is momenteel in uitstekende vorm. Bij de wedstrijden om de Nowa Computer Cup in Jaarsveld op 1 juni kwam hij in zijn eerste omloop tot een bijna perfecte sprong van 20.12 m. Daar hadden de andere senioren topklassers niet van terug en dus won de 30-jarige marketing-it-specialist uit Gouda zijn tweede wedstrijd op rij. Oud-Nederlands Kampioen Baas maakte in 2023 een uitstapje naar het kitesurfen, maar deze zomer lijkt de focus weer helemaal op het polsstokverspringen te liggen. En met het nodige succes dus.
In de voorronden kwamen Hollands Kampioen Jaco de Groot (19.68 m) en Nederlands Kampioen Erwin Timmerarends (19.76 m) in de buurt, maar in de finale – waarbij Rian Baas vanuit het publiek toekeek – wisten zij zich niet meer te verbeteren en moesten dus genoegen nemen met brons en zilver. Ook Sander van Vliet, Chris Anker en Daniël Cluistra plaatsten zich keurig voor de seniorenfinale, maar hadden niet die uitschieter in huis om zich in de top 3 te springen.
In de categorieën junioren, dames en meisjes was de winst voor de klassementsleider.
Bij de junioren won Hidde van Dam al weer zijn vierde wedstrijd op rij. Zijn fraaie 19.43 m was voldoende om de titel te prolongeren, al kwam Harmen Timmerarends met een seizoenrecord van 19.22 m nog verrassend dichtbij. Beide inwoners van Montfoort steken dit jaar in een prima vorm. In de finale passeerde eerstejaars junior Harmen Bogaard (18.73 m.) nog medefinalist Mark van der Horst en pakte de derde plaats.
In de damesgroep won regerend Hollands Kampioene Joriene Baas. De stijlvolle springster had aan 14.79 m. genoeg voor de winst. Vorig seizoen won Joriene één wedstrijd, maar in 2024 staat na vijf wedstrijden de teller al op drie. De concurrentie kwam in Jaarsveld, verrassend genoeg, vooral van Julia van Eijk die een prima wedstrijd sprong. Haar 14.41 m was een seizoenrecord. Laura Maaijen werd met 13.85 m derde.
In de meisjesgroep is Talent van het jaar Gemma van Oosterom ongenaakbaar: na winst in de eerste vier wedstrijden van het seizoen was ook de Nowa Computer Cup een prooi voor de 15-jarige springster uit Woerdense Verlaat. Tessa van Vliet (12.20 m) en Esther Wesselink (11.74 m) maakten het podium compleet.
In de jongensgroep won Jelle de Ruijter weer eens een wedstrijd. De 15-jarige Willeskopper rekende in zijn laatste finalesprong (15.44 m) af met de concurrentie. Talent Thomas Meijer werd met 15.12 m fraai tweede. Thijs van Oort sprong een sterke wedstrijd, ging als eerste de finale in maar werd daarin door Jelle en Thomas voorbijgesprongen en eindigde op een derde plaats.

Eerder op de dag werden de 2e– en 3e-klas wedstrijden versprongen. Die leverden persoonlijke records op voor de jeugdige talenten Eddy Keppel (14.21 m) en Joep Verkleij (13.42 m) en eerstejaars junior Joost Fokker (14.68 m). Verheugend was de rentree van de talentvolle Isabel Overbeek bij de meisjes.

De resultaten over de hele linie bleven in Jaarsveld wat achter bij de voorgaande klassementswedstrijden. Dat leek vooral te komen door de herfstachtige weersomstandigheden op deze eerste dag van de meteorologische zomer. Ook moesten sommige springers wennen aan de Jaarsveldse schansen, waar de polsstok minder ver in het water geplaatst kon worden. Het ziet er overigens naar uit dat deze zomer voor het laatst gesprongen wordt op de huidige accommodatie. Door verbreding van de Lekdijk blijft er te weinig ruimte over, het plan is om iets verder “uit de dijk” vervangende polsstokschansen neer te leggen. Polsstokclub Jaarsveld gaat ervoor om dan een accommodatie te realiseren die voldoet aan de eisen van deze tijd, zodat de polsstoksport nu en in de toekomst voor Jaarsveld en omstreken behouden blijft.

Close