Uncategorized

Rian Baas seniorenkampioen van Jaarsveld

16/06/2024

Zaterdag 15 juni werd op recreatieterrein Salmsteke de 39e editie van het Kampioenschap van Jaarsveld versprongen. Net als eerder won ook nu Rian Baas met overmacht aan de oevers van de Lek, en werd voor de eerste keer seniorenkampioen van Jaarsveld. Zijn winnende 21.16 m onder lastige omstandigheden was imponerend, en zette de concurrentie op grote achterstand. Niet alleen in de wedstrijd overigens, ook in het ABZ Diervoederklassement 2024 heeft Baas inmiddels een voorsprong van 2,5 meter op zijn naaste concurrent.

In diezelfde seniorengroep kwam good old Jaco de Groot tot een prima 20.19 m. Wellicht houdt de Nederlands recordhouder zijn kruit nog wat droog voor de grote wedstrijden in augustus. Reinier Overbeek werd met 19.53 m derde. Opvallend was ook het goede optreden van Ricardo Faaij: de 27-jarige Haastrechter kwam tot een beste seizoenprestatie van 19.20 m (vierde plaats) en klom naar een 8e plaats (het “linker rijtje”) in het ABZ Diervoederklassement. Er was ook een seizoenrecord voor Jos van der Vlist (17.45 m).

Won Rian Baas dit jaar beide wedstrijden in Jaarsveld, zus Joriene deed hetzelfde bij de dames. Haar 14.17 m was dit keer genoeg voor de winst. Dat er niet verder werd gesprongen had alles te maken met de weersomstandigheden. De harde, vlagerige wind leek niet in het voordeel van de technisch goed springende maar lichtgebouwde Joriene, maar kennelijk had de concurrentie hier ook last van. Overigens speelde bij de harde wind de geluksfactor ook een rol. Klassementsleidster Tessa Kramer werd met 13.97 m tweede en titelverdedigster Suzanne Mulder (13.66 m) maakte het podium bij de dames compleet.

In de juniorengroep won Hidde van Dam alweer zijn zesde wedstrijd van het seizoen en prolongeerde zo zijn titel Juniorenkampioen van Jaarsveld. Met een fraaie 19.35 m bleef hij Harmen Timmerarends 90 cm voor. Het brons was voor Wessel Schenk met 16.27 m. Topjunior Mark van der Horst die eerder Hidde van Dam twee keer wist te verslaan, haalde dit keer de finale niet.

Bij de meisjes won, net als in de voorgaande acht (!) wedstrijden, Gemma van Oosterom. Het talent uit Woerdense Verlaat had aan 12.92 m genoeg voor de winst, al heerste zij minder nadrukkelijk dan in eerdere wedstrijden. Opvallend was dat de strijd pas in de finale leek los te branden. Zowel Tessa van Vliet (12.38 m), Esther Wesselink (12.74 m) als Gemma van Oosterom verbeterden hun afstanden uit de voorronde aanzienlijk. Hoewel de rangorde 3-2-1 in de finale uiteindelijk niet wijzigde, bleef het zo in de meisjesgroep wel spannend tot de laatste sprong.

Jelle de Ruijter boekte zijn vierde wedstrijdzege van dit seizoen. Met een winnende afstand van 15.57 m werd hij niet alleen Jongenskampioen van Jaarsveld, maar pakte hij ook de eerste plaats in het ABZ Diervoederklassement. De 15-jarige Willeskopper nam de leiderstrui over van clubgenoot Thijs van Oort die de finale niet haalde. Twee andere clubgenoten deden dat wel: Willem de Groot kwam tot 14.96 (2e) m en Nikolaj Lodder werd derde met 14.81 m. Een sterk optreden dus van de jongens van Polsstokvereniging Polsbroekerdam.

Vanwege de weersomstandigheden bleef het finalespringen beperkt tot één finalesprong in uitsluitend de meisjes- en de jongensgroep. De 3e klaswedstrijd werd afgelast en wordt later ingehaald.

Close